Plein 38, 1861 JZ Bergen
OpmaatVereniging

Vereniging

Spelen bij Bergens Harmonie betekent toewerken naar mooie optredens, in een goede, gezellige sfeer met respect voor elkaar.

Het repertoire is heel gevarieerd van pop tot licht klassiek; vaak bewerkingen van populaire nummers maar ook originele werken voor een harmonieorkest. Gemakkelijke stukken en moeilijkere!

Bestuur

Wie houden de vereniging draaiend?

Jan Apotheker Voorzitter
Bas de Way Penningmeester / vice-voorzitter
Dirk Otto Kaal  Secretaris
Renate Wokke Bestuurslid gebouwbeheer
Charley Kappen Bestuurslid
Lou van den Berg Bestuurslid
Evert Spee Bestuurslid
Correspondentieadres:
Bergens Harmonie
Mailadres: bergensharmonie@hotmail.com

Lidmaatschap

Aspirant leden kunnen 2 maanden op proef meedraaien voordat ze besluiten betalend lid te worden van de vereniging. Bij Bergens Harmonie kun je ook een instrument huren.

Contributie

Leden vanaf 18 jaar: € 120,- per jaar; huur instrument: € 30,- per jaar

Leden tot 18 jaar: € 60,- per jaar; huur instrument € 30,- per jaar

Donateurs/ niet spelende leden minimaal €10,- per gezin

Voorstellen dirigenten

Sinds 1 november 2022 is Peter Goosensen( 1967) dirigent van Bergens Harmonie. Opgegroeid in St Pancras begon hij als 10 jarige op de bariton bij Muziekvereniging Irene. Toen hij naar het conservatorium wilde om van de muziek zijn beroep te maken, werd de bariton , omdat dat geen hoofdvak was op het conservatorium,  ingeruild voor de trombone.

Peter is dirigent van 2 andere muziekverenigingen in Noord Holland. Naast het dirigeren  componeert hij ook. Bovendien combineert hij zijn muzikale interesses met een praktijk als homeopaat. En de trombone, waar het allemaal mee begon? Daar heeft Peter helaas geen tijd meer voor.

Peter Goosensen

Ellen Verburgt is sinds 1 september 2020 dirigent van het Klein orkest dat op donderdagmiddag van 13.30 – 15.30 uur repeteert.

Ellen Verburgt is sinds 1-9-2020 dirigent van het “klein orkest” van Bergens Harmonie . Ze woont al haar hele leven in Bergen. Ze heeft een lespraktijk voor piano en klarinet, ze coacht muziekgroepen, ze is dirigent van verschillende koren, organiseert samen met anderen voorstellingen en theaterprojecten, (denk aan de themavoorstellingen “een verhaal en een lied” in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee) en ze is artistiek coördinator van de stichting “Vocatie Castricum” een stichting voor amateurzangers.

Ellen Verburgt

Bergens Harmonie

Foto: Frans Tijssens

Meer weten over Peter Goosensen? Lees het interview!

Hoe ben je ertoe gekomen voor de muziek te kiezen? Wie/wat heeft je geïnspireerd?

Ik kwam al vroeg met muziek in aanraking door mijn vader die organist was van de gereformeerde kerk in St Pancras. Bovendien was er bij ons thuis volop muziek voorhanden in de vorm van langspeelplaten. Via deze weg raakte ik al op jonge leeftijd bekend met componisten als Bach, Händel en Mozart, maar bijvoorbeeld ook met Charles-Marie Widor die een aantal symfonieën voor orgel schreef. Toch koos ik uiteindelijk voor de blaasmuziek.

Welke opleidingen heb je gedaan m.b.t. de muziek?

Na mijn middelbare school studeerde ik aan het Conservatorium in Alkmaar met als hoofdvakken trombone en HaFa directie. Tijdens het vierde jaar besloot ik mijn studie te vervolgen in Amsterdam waar ik les kon krijgen van Jacques Banens, destijds solo trombonist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Na mijn afstuderen in Amsterdam volgde ik nog aanvullende lessen in het dirigeren bij Danny Oosterman, dirigent van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest.

Welke ervaringen zijn voor jou speciaal van belang geweest voor wat betreft je muzikale professionele ontwikkeling en waarom?

Een heel  bijzondere ervaring was een project waarbij de opera’s Gianni Schicchi van Puccini en L’heure Espagnole van Ravel werden uitgevoerd. Ik speelde als trombonist in het orkest, dirigent was Ed Spanjaard die beide stukken glashelder dirigeerde en ons vakkundig door de complexe partituren heen loodste. Een beter voorbeeld heb ik qua dirigeren nooit meer gehad.

Wat trekt je in het dirigeren aan?

Het dirigeren is altijd een rode draad in mijn werkzame leven gebleven. Het is iedere keer opnieuw een leuke uitdaging om met een groep iets moois tot stand te brengen. Verder probeer ik als dirigent natuurlijk bij te dragen aan een prettige sfeer.

Kun je iets vertellen over je activiteiten als componist?

Het componeren is min of meer toevallig ontstaan toen ik stukjes ging schrijven voor de jeugdensembles die ik leidde bij diverse muziekverenigingen. Bij Molenaar Edition in Wormerveer wilden ze mijn schrijfsels graag uitgeven. Inmiddels zijn ze via allerlei websites verkrijgbaar en vinden ze hun weg naar de muziekverenigingen.

 Van welke muziek houd je zelf?

Ik houd zelf vooral van muziek uit de barok- en renaissance periode, ofschoon ook muziek uit de romantische periode of een mooie eigentijdse compositie mij kan bekoren. Er zijn stukken waar ik een speciale affiniteit mee heb, zoals bijvoorbeeld het Pianoconcert in E mineur van Chopin. Verder ben ik een fan van The Monteverdi Choir en The English Baroque Soloists. Zij hebben prachtige opnames gemaakt van grote meesters als Bach, Vivaldi, Händel, Haydn en Mozart. Wat mij vooral aanspreekt in de benadering van hun dirigent John Eliot Gardiner is de mooie frasering en ook de klank en tekstbehandeling van het koor.

 Is er naast die twee banen nog tijd voor ontspanning? 

Ontspanning vind ik in lezen, luisteren naar muziek en wandelen, wat ik vrijwel dagelijks doe.

Meer weten over Ellen Verburgt? Lees het interview!

Ellen, Hoe ben je ertoe gekomen voor de muziek te kiezen?

Mijn ouders hielden van muziek en zongen veel liedjes. Ze bespeelden geen instrument en zongen alleen in de kerkbanken. Zowel mijn broer als ik gingen op pianoles . Na een paar jaar les, ik denk toen ik een jaar of twaalf was, wilde ik graag in een orkest en namen we contact op met de Harmonie. Eerst kreeg ik een trompet mee naar huis maar dat vonden mijn ouders teveel lawaai. Daarna koos ik voor de klarinet. Na een oefenperiode mocht ik meespelen met het grote orkest. Dat heb ik lang volgehouden tot ik al op het conservatorium zat. Pas aan het eind van de middelbare school heb ik gekozen voor het conservatorium in Alkmaar en studeerde ik piano en klarinet. Het bezig zijn met muziek en ook met de mensen daar was heerlijk.

Je dirigeert verschillende koren en sinds kort ook het “ Klein orkest “ van Bergens Harmonie. Wat trekt je aan in het dirigeren?

Ik zeg weleens gekscherend: “ik hou van muziek maar ook vooral van mensen”. Aan het roer staan, mensen iets vertellen en samen werken aan iets moois geeft mij veel voldoening. Het hoeft niet perfect maar wel zo goed mogelijk en misschien zelfs wel beter dan van te voren gedacht.

Wat vind jij een geslaagde repetitie?

Ik ben heel tevreden wanneer iedereen (of bijna iedereen) moe maar vrolijk naar huis gaat en vindt dat hij lekker gespeeld heeft en weer wat geleerd heeft. Geen nadruk leggen op de dingen die niet lukken maar positief blijven. Samen spelen is goed luisteren en kijken en openstaan voor de ander en zo de muziek optimaal laten klinken Daar wil ik aan werken als dirigent.

Van welke muziek houd je zelf?

Thuis staat er weinig klassieke muziek op, ik luister liever naar jazz of soul. Trouwens, Nederlandstalig en musical vind ik ook leuk. In mijn werk heb ik een voorkeur voor barokmuziek, Bach en daaromheen. Dat is muziek die ik begrijp en waarvan ik de schoonheid zie. Daarnaast houd ik ook heel erg van “moderne muziek” met bijzondere klanken en instrumenten zoals bijv. de opera’s van Stockhauzen.

Heb je nog een andere passie naast de muziek?

Ik hou van buitenzijn, heerlijk in onze prachtige omgeving wandelen, om me heen kijken. Maar ook van thuis zijn, zitten met de krant of een goed boek. Een grote hobby heb ik niet, er zijn veel dingen waar ik van geniet!

Bergens Harmonie

Plein 38, 1861 JZ Bergen

Copyright © Bergens Harmonie | Alle rechten voorbehouden