Plein 38, 1861 JZ Bergen
OpmaatVereniging

Vereniging

Spelen bij Bergens Harmonie betekent toewerken naar mooie optredens, in een goede, gezellige sfeer met respect voor elkaar.

Het repertoire is heel gevarieerd van pop tot licht klassiek; vaak bewerkingen van populaire nummers maar ook originele werken voor een harmonieorkest. Gemakkelijke stukken en moeilijkere!

Bestuur

Wie houden de vereniging draaiend?

Jan Apotheker Voorzitter
Dirk Otto Kaal Secretaris
Bas de Way Penningmeester / vice-voorzitter
Renate Wokke Bestuurslid gebouwbeheer
Charley Kappen Bestuurslid
Lou van den Berg Bestuurslid
Vacature Bestuurslid
Correspondentieadres:
Bergens Harmonie
Plein 38 , 1861 JZ Bergen NH
Mailadres: info@bergensharmonie.nl

Lidmaatschap

Aspirant leden kunnen 2 maanden op proef meedraaien voordat ze besluiten betalend lid te worden van de vereniging. Bij Bergens Harmonie kun je ook een instrument huren.

Contributie

Leden vanaf 18 jaar: € 140,- per jaar; huur instrument: € 50,- per jaar

Leden tot 18 jaar: € 70,- per jaar; huur instrument € 50,- per jaar

Voorstellen dirigenten

Peter Goosensen

Sinds 1 november 2022 is Peter Goosensen( 1967) dirigent van Bergens Harmonie. Opgegroeid in St Pancras begon hij als 10 jarige op de bariton bij Muziekvereniging Irene. Toen hij naar het conservatorium wilde om van de muziek zijn beroep te maken, werd de bariton, omdat dat geen hoofdvak was op het conservatorium, ingeruild voor de trombone.

Peter is dirigent van 2 andere muziekverenigingen in Noord Holland. Naast het dirigeren componeert hij ook. Bovendien combineert hij zijn muzikale interesses met een praktijk als homeopaat. En de trombone, waar het allemaal mee begon? Daar heeft Peter helaas geen tijd meer voor.

Peter Goosensen

Saskia Bos

Saskia Bos is sinds 1 september 2023 dirigent van het klein-orkest dat op donderdagmiddag van 13:30 – 15:30 uur repeteert.

Al op 7-jarige leeftijd begon de muzikale reis van Saskia. Eerst op de muziekschool voor algemene muzikale vorming en altblokfluitlessen. Binnen de fanfare begon Saskia op trompet en later stapte zij over naar hoorn. Later vond zij meer uitdaging in het bespelen van het Euphonium. Het Euphonium bespeelt Saskia nog steeds in ons grote Harmonieorkest, maar zij bespeelt dit instrument ook wel op invalbasis bij andere orkesten.

Saskia Bos

Bergens Harmonie

Foto aangeleverd door Saskia

Meer weten over Peter Goosensen? Lees het interview!

Hoe ben je ertoe gekomen voor de muziek te kiezen? Wie/wat heeft je geïnspireerd?

Ik kwam al vroeg met muziek in aanraking door mijn vader die organist was van de gereformeerde kerk in St Pancras. Bovendien was er bij ons thuis volop muziek voorhanden in de vorm van langspeelplaten. Via deze weg raakte ik al op jonge leeftijd bekend met componisten als Bach, Händel en Mozart, maar bijvoorbeeld ook met Charles-Marie Widor die een aantal symfonieën voor orgel schreef. Toch koos ik uiteindelijk voor de blaasmuziek.

Welke opleidingen heb je gedaan m.b.t. de muziek?

Na mijn middelbare school studeerde ik aan het Conservatorium in Alkmaar met als hoofdvakken trombone en HaFa directie. Tijdens het vierde jaar besloot ik mijn studie te vervolgen in Amsterdam waar ik les kon krijgen van Jacques Banens, destijds solo trombonist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Na mijn afstuderen in Amsterdam volgde ik nog aanvullende lessen in het dirigeren bij Danny Oosterman, dirigent van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest.

Welke ervaringen zijn voor jou speciaal van belang geweest voor wat betreft je muzikale professionele ontwikkeling en waarom?

Een heel  bijzondere ervaring was een project waarbij de opera’s Gianni Schicchi van Puccini en L’heure Espagnole van Ravel werden uitgevoerd. Ik speelde als trombonist in het orkest, dirigent was Ed Spanjaard die beide stukken glashelder dirigeerde en ons vakkundig door de complexe partituren heen loodste. Een beter voorbeeld heb ik qua dirigeren nooit meer gehad.

Wat trekt je in het dirigeren aan?

Het dirigeren is altijd een rode draad in mijn werkzame leven gebleven. Het is iedere keer opnieuw een leuke uitdaging om met een groep iets moois tot stand te brengen. Verder probeer ik als dirigent natuurlijk bij te dragen aan een prettige sfeer.

Kun je iets vertellen over je activiteiten als componist?

Het componeren is min of meer toevallig ontstaan toen ik stukjes ging schrijven voor de jeugdensembles die ik leidde bij diverse muziekverenigingen. Bij Molenaar Edition in Wormerveer wilden ze mijn schrijfsels graag uitgeven. Inmiddels zijn ze via allerlei websites verkrijgbaar en vinden ze hun weg naar de muziekverenigingen.

 Van welke muziek houd je zelf?

Ik houd zelf vooral van muziek uit de barok- en renaissance periode, ofschoon ook muziek uit de romantische periode of een mooie eigentijdse compositie mij kan bekoren. Er zijn stukken waar ik een speciale affiniteit mee heb, zoals bijvoorbeeld het Pianoconcert in E mineur van Chopin. Verder ben ik een fan van The Monteverdi Choir en The English Baroque Soloists. Zij hebben prachtige opnames gemaakt van grote meesters als Bach, Vivaldi, Händel, Haydn en Mozart. Wat mij vooral aanspreekt in de benadering van hun dirigent John Eliot Gardiner is de mooie frasering en ook de klank en tekstbehandeling van het koor.

 Is er naast die twee banen nog tijd voor ontspanning? 

Ontspanning vind ik in lezen, luisteren naar muziek en wandelen, wat ik vrijwel dagelijks doe.

Meer weten over Saskia Bos? Lees het interview!

Klopt het dat muziek maken jou met de paplepel is ingegoten? Ja, dat klopt. Toen ik geboren werd, was mijn vader voorzitter van het toenmalige Trompetterkorps Heiloo, dat nu bekendstaat als de Fanfare Showband Heiloo. Mijn eigen muzikale reis begon op 7-jarige leeftijd met algemeen vormende muzieklessen en 2 jaar altblokfluitlessen. Binnen de fanfare begon mijn muzikale carrière op de trompet, maar al snel wisselde ik naar de hoorn. Gedurende lange tijd koesterde ik ambities om naar het conservatorium te gaan, maar om allerlei redenen is dat nooit gebeurd. De hoornpartijen in een drumfanfare waren voor mij niet zo uitdagend, dus besloot ik over te stappen naar de euphonium. Dat is ook het instrument dat ik nu nog steeds bespeel bij de Bergens Harmonie en op invalbasis bij diverse andere orkesten.

Wat heeft jou gemotiveerd om te gaan dirigeren? Mijn motivatie was altijd latent aanwezig, maar kreeg vorm tijdens een NLP-trainersopleiding bij het NTI NLP in Limmen. Deze ervaring stimuleerde mijn verlangen om met groepen te werken, en het volgen van een dirigentencursus bij Kleine Steentjes Muziek, onder leiding van Michel Havenith, bleek een logische stap. Tijdens deze opleiding groeide mijn passie voor dirigeren alleen maar. Mijn eerste ervaring als dirigent deed ik op bij Harmonie Caecilia in Heiloo. Hier kreeg ik de kans om een solostuk die de dirigente speelde te dirigeren. Later kreeg ik ook bij Fanfare Eensgezindheid Heiloo de kans om mij verder te ontwikkelen door af en toe een stuk van de fanfare te dirigeren. Daarnaast heb ik twee jaar lang het jeugdorkest gedirigeerd totdat er geen nieuwe aanwas meer was. Bij de Bergens Harmonie heb ik het orkest op Koningsdag en 4 mei 2023 gedirigeerd ter vervanging van onze huidige dirigent, en zo is het balletje gaan rollen naar deze nieuwe uitdaging.

Wat wil jij dat mensen ervaren tijdens repetities? Voor mij is het van groot belang om mensen in hun kracht te zetten, zonder dat ze het gevoel hebben dat er druk op hen wordt gelegd. Iedereen heeft zijn eigen unieke krachten en talenten, en ik geloof dat het ontdekken en benutten van deze krachten waardevol is. Ik hoop dat mensen na de repetitie naar huis gaan met het gevoel dat ze lekker bezig zijn geweest, dat ze kunnen ervaren dat het spelen van de muziekstukken steeds beter gaat, en vooral dat ze een leuke middag hebben gehad.

Hoe zie jij de toekomst van het nieuwe kleine orkest voor je? Het orkest begon als een repetitieorkest voor de harmonie en zal zo nu en dan nog steeds voor dat doel worden ingezet. Bovendien zullen we gedurende het jaar enkele kleine concerten voorbereiden. Mijn visie voor het orkest is dat het een breed repertoire zal spelen, variërend van klassieke tot popmuziek, aangezien elk genre zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt. Het orkest staat open voor leden van de Bergens Harmonie, maar ook voor mensen van buitenaf die de voorkeur geven aan spelen overdag in plaats van ‘s avonds.

Wat doe je als je niet met muziek bezig bent? Muziek is echt een rode draad in mijn leven, omdat ik altijd wel weer nieuwe muzikale uitdagingen aanga. Naast mijn muzikale bezigheden is persoonlijke ontwikkeling een belangrijk aspect van mijn leven. Ik heb mijn eigen praktijk waar ik mensen begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Hierbij maak ik gebruik van (familie)opstellingen op een medicijnwiel, afkomstig uit het sjamanisme. Daarnaast vind ik het heerlijk om met mijn man te fietsen en eropuit te trekken. Hij is imker en ik geef zo nu en dan voorlichting over bijen en apitherapie (de geneeskrachtige kant van bijenproducten). Als ik dan nog tijd over heb, besteed ik die graag aan dingen zelf maken, zoals bijenwasdoeken, zalven, tincturen, maar ook producten als yoghurt en vla. Ik verveel me niet snel, zeg maar. 😉

Bergens Harmonie

Plein 38, 1861 JZ Bergen

Copyright © Bergens Harmonie | Alle rechten voorbehouden