Plein 38, 1861 JZ Bergen
OpmaatVereniging

Vereniging

Spelen bij Bergens Harmonie betekent toewerken naar mooie optredens, in een goede, gezellige sfeer met respect voor elkaar.

Het repertoire is heel gevarieerd van pop tot licht klassiek; vaak bewerkingen van populaire nummers maar ook originele werken voor een harmonieorkest. Gemakkelijke stukken en moeilijkere!

Bestuur

Wie houden de vereniging draaiend?

Marijke Kirpensteijn Voorzitter
Evert Spee Penningmeester / vice-voorzitter
Vacant Secretaris
Renate Wokke Bestuurslid gebouwbeheer
Charley Kappen bestuurslid
Lou van den Berg Bestuurslid
Correspondentieadres:
Bergens Harmonie
Mailadres: bergensharmonie@hotmail.com

Lidmaatschap

Aspirant leden kunnen 2 maanden op proef meedraaien voordat ze besluiten betalend lid te worden van de vereniging. Bij Bergens Harmonie kun je ook een instrument huren.

Contributie

Leden vanaf 18 jaar: € 110,- per jaar; huur instrument: € 30,- per jaar

Leden tot 18 jaar: € 55,- per jaar; huur instrument € 30,- per jaar

Donateurs/ niet spelende leden minimaal €10,- per gezin

Voorstellen dirigenten

Jeroen Drenth is de dirigent van het Harmonie orkest dat op woensdagavond van 19.30-21.45 uur repeteert.

Jeroen Drenth is sinds 2008 dirigent van Bergens Harmonie. Geboren en opgegroeid in Hippolytushoef, Wieringen vertrok hij er in 1985 .Sinds 1995 woont hij echter weer op Wieringen, nu in Den Oever. Jeroen is vaste trombonist bij het Bach Choir and Orchestra of the Netherlands en hij is dirigent van nog 4 andere harmonieorkesten, waaronder de Apollo Orkesten in Den Oever.

Jeroen Drenth

Bergens Harmonie

Foto: Frans Tijssens

Ellen Verburgt is sinds 1 september 2020 dirigent van het Klein orkest dat op donderdagmiddag van 13.30 – 15.30 uur repeteert.

Ellen Verburgt is sinds 1-9-2020 dirigent van het “klein orkest” van Bergens Harmonie . Ze woont al haar hele leven in Bergen. Ze heeft een lespraktijk voor piano en klarinet, ze coacht muziekgroepen, ze is dirigent van verschillende koren, organiseert samen met anderen voorstellingen en theaterprojecten, (denk aan de themavoorstellingen “een verhaal en een lied” in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee) en ze is artistiek coördinator van de stichting “Vocatie Castricum” een stichting voor amateurzangers.

Ellen Verburgt

Bergens Harmonie

Foto: Frans Tijssens

Meer weten over Jeroen Drenth? Lees het interview!

Jeroen, hoe ben je er toe gekomen voor de muziek te kiezen?

Door een advertentie in de Wieringer Courant waarin KMV De Harmonie leden zocht, ben ik op 11 jarige leeftijd begonnen op trombone zonder te weten waar ik precies voor koos. Het bleek een schot in de roos en al na 2 jaar kon ik op dezelfde dag 2 muziekexamens doen: A en B! Ik hoefde ook niet meer na te denken over een beroepskeuze. Ik wist gewoon dat ik trombonist wilde worden. Bij de Harmonie heb ik tot ik op het conservatorium begon, gespeeld. Daarna was het niet meer te combineren.

Welke werkervaringen zijn voor jou van belang geweest wat betreft je professionele ontwikkeling?

Van 1984 tot 1990 heb ik gestudeerd aan de het Alkmaars Conservatorium, ( trombone docerend musicus, lichte muziek, ensemblebegeleiding en HAFA directie) en daarna van 1990 tot 1992 aan het Sweelinck Conservatorium (uitvoerend musicus) in Amsterdam. Mijn leraar in Amsterdam was Kees Blokker die lang geleden ook dirigent is geweest van Bergens Harmonie. Eenmaal afgestudeerd ben ik als professioneel trombonist werkzaam geweest in talloze orkesten en ensembles.

Vanaf 1996 tot 2013 was ik als trombonist werkzaam bij Joop van den Ende Theater Producties (later overgegaan naar Stage Entertainment). Zo kwam ik in de lichte muziek terecht.. Maar ik bleef ook in klassieke orkesten spelen. Het spelen bij musicals was een totaal andere ervaring. Het publiek ziet je niet en als je maar zorgde dat je op tijd weer op je plaats zat, kon je rond lopen, koffie halen, naar het toilet. Je leerde goed op te letten op de mensen op het podium. Later werkte ik daar ook als dirigent , dan kon je natuurlijk niet zomaar weglopen.

Inmiddels heb ik me gespecialiseerd in oude muziek m.n. renaissance en klassiek met de bijbehorende authentieke trombones.

Je bent trombonist en je werkt ook veel als dirigent, Wat trekt je in het dirigeren aan?

De omgang met mensen vind ik aantrekkelijk en natuurlijk het werken aan mooie muziekstukken. Ik vind het heel belangrijk dat er een goede sfeer heerst in het orkest en daar heb je als dirigent een grote invloed op. Dus daar let ik altijd op.

Van welke muziek houd je zelf?

Ik houd het meeste van lichte muziek, jazz, fusion etc. zoals Pat Metheny Group. Daarna komt zeker de klassieke muziek.

Heb je nog een andere hobby buiten de muziek?

Ik heb een grote affiniteit met techniek. Ik vind het heel leuk om met horloges bezig te zijn, het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten, het zelf afregelen van mechanische horloge uurwerken. Maar ook autotechniek, computer en Android telefoons vind ik allemaal heel interessant.

Meer weten over Ellen Verburgt? Lees het interview!

Ellen, Hoe ben je ertoe gekomen voor de muziek te kiezen?

Mijn ouders hielden van muziek en zongen veel liedjes. Ze bespeelden geen instrument en zongen alleen in de kerkbanken. Zowel mijn broer als ik gingen op pianoles . Na een paar jaar les, ik denk toen ik een jaar of twaalf was, wilde ik graag in een orkest en namen we contact op met de Harmonie. Eerst kreeg ik een trompet mee naar huis maar dat vonden mijn ouders teveel lawaai. Daarna koos ik voor de klarinet. Na een oefenperiode mocht ik meespelen met het grote orkest. Dat heb ik lang volgehouden tot ik al op het conservatorium zat. Pas aan het eind van de middelbare school heb ik gekozen voor het conservatorium in Alkmaar en studeerde ik piano en klarinet. Het bezig zijn met muziek en ook met de mensen daar was heerlijk.

Je dirigeert verschillende koren en sinds kort ook het “ Klein orkest “ van Bergens Harmonie. Wat trekt je aan in het dirigeren?

Ik zeg weleens gekscherend: “ik hou van muziek maar ook vooral van mensen”. Aan het roer staan, mensen iets vertellen en samen werken aan iets moois geeft mij veel voldoening. Het hoeft niet perfect maar wel zo goed mogelijk en misschien zelfs wel beter dan van te voren gedacht.

Wat vind jij een geslaagde repetitie?

Ik ben heel tevreden wanneer iedereen (of bijna iedereen) moe maar vrolijk naar huis gaat en vindt dat hij lekker gespeeld heeft en weer wat geleerd heeft. Geen nadruk leggen op de dingen die niet lukken maar positief blijven. Samen spelen is goed luisteren en kijken en openstaan voor de ander en zo de muziek optimaal laten klinken Daar wil ik aan werken als dirigent.

Van welke muziek houd je zelf?

Thuis staat er weinig klassieke muziek op, ik luister liever naar jazz of soul. Trouwens, Nederlandstalig en musical vind ik ook leuk. In mijn werk heb ik een voorkeur voor barokmuziek, Bach en daaromheen. Dat is muziek die ik begrijp en waarvan ik de schoonheid zie. Daarnaast houd ik ook heel erg van “moderne muziek” met bijzondere klanken en instrumenten zoals bijv. de opera’s van Stockhauzen.

Heb je nog een andere passie naast de muziek?

Ik hou van buitenzijn, heerlijk in onze prachtige omgeving wandelen, om me heen kijken. Maar ook van thuis zijn, zitten met de krant of een goed boek. Een grote hobby heb ik niet, er zijn veel dingen waar ik van geniet!

Bergens Harmonie

Plein 38, 1861 JZ Bergen

Copyright © Bergens Harmonie | Alle rechten voorbehouden