Plein 38, 1861 JZ Bergen
OpmaatVereniging

Vereniging

Spelen bij Bergens Harmonie betekent toewerken naar mooie optredens, in een goede, gezellige sfeer met respect voor elkaar.

Het repertoire is heel gevarieerd van pop tot licht klassiek; vaak bewerkingen van populaire nummers maar ook originele werken voor een harmonieorkest. Gemakkelijke stukken en moeilijkere!

Wie houden de vereniging draaiend?

Marijke Kirpensteijn Voorzitter
Evert Spee Penningmeester / vice-voorzitter
Dirk Otto Kaal  Interim Secretaris
Renate Wokke Bestuurslid gebouwbeheer
Charley Kappen bestuurslid
Lou van den Berg Bestuurslid
Correspondentieadres:
Mailadres: bergensharmonie@hotmail.com

Lidmaatschap

Aspirant leden kunnen 2 maanden op proef meedraaien voordat ze besluiten betalend lid te worden van de vereniging. Bij Bergens Harmonie kun je ook een instrument huren.

Leden vanaf 18 jaar: € 110,- per jaar; huur instrument: € 30,- per jaar

Leden tot 18 jaar: € 55,- per jaar; huur instrument € 30,- per jaar

Donateurs/ niet spelende leden minimaal €10,- per gezin

Voorstellen dirigenten

Hier komt binnenkort het interview met Peter Goosensen

Ellen Verburgt is sinds 1 september 2020 dirigent van het Klein orkest dat op donderdagmiddag van 13.30 – 15.30 uur repeteert.

Ellen Verburgt is sinds 1-9-2020 dirigent van het “klein orkest” van Bergens Harmonie . Ze woont al haar hele leven in Bergen. Ze heeft een lespraktijk voor piano en klarinet, ze coacht muziekgroepen, ze is dirigent van verschillende koren, organiseert samen met anderen voorstellingen en theaterprojecten, (denk aan de themavoorstellingen “een verhaal en een lied” in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee) en ze is artistiek coördinator van de stichting “Vocatie Castricum” een stichting voor amateurzangers.

Ellen Verburgt

Foto: Frans Tijssens

Meer weten over Jeroen Drenth? Lees het interview!

Peter, hoe ben je er toe gekomen voor de muziek te kiezen?

Meer weten over Ellen Verburgt? Lees het interview!

Ellen, Hoe ben je ertoe gekomen voor de muziek te kiezen?

Mijn ouders hielden van muziek en zongen veel liedjes. Ze bespeelden geen instrument en zongen alleen in de kerkbanken. Zowel mijn broer als ik gingen op pianoles . Na een paar jaar les, ik denk toen ik een jaar of twaalf was, wilde ik graag in een orkest en namen we contact op met de Harmonie. Eerst kreeg ik een trompet mee naar huis maar dat vonden mijn ouders teveel lawaai. Daarna koos ik voor de klarinet. Na een oefenperiode mocht ik meespelen met het grote orkest. Dat heb ik lang volgehouden tot ik al op het conservatorium zat. Pas aan het eind van de middelbare school heb ik gekozen voor het conservatorium in Alkmaar en studeerde ik piano en klarinet. Het bezig zijn met muziek en ook met de mensen daar was heerlijk.

Je dirigeert verschillende koren en sinds kort ook het “ Klein orkest “ van Bergens Harmonie. Wat trekt je aan in het dirigeren?

Ik zeg weleens gekscherend: “ik hou van muziek maar ook vooral van mensen”. Aan het roer staan, mensen iets vertellen en samen werken aan iets moois geeft mij veel voldoening. Het hoeft niet perfect maar wel zo goed mogelijk en misschien zelfs wel beter dan van te voren gedacht.

Wat vind jij een geslaagde repetitie?

Ik ben heel tevreden wanneer iedereen (of bijna iedereen) moe maar vrolijk naar huis gaat en vindt dat hij lekker gespeeld heeft en weer wat geleerd heeft. Geen nadruk leggen op de dingen die niet lukken maar positief blijven. Samen spelen is goed luisteren en kijken en openstaan voor de ander en zo de muziek optimaal laten klinken Daar wil ik aan werken als dirigent.

Van welke muziek houd je zelf?

Thuis staat er weinig klassieke muziek op, ik luister liever naar jazz of soul. Trouwens, Nederlandstalig en musical vind ik ook leuk. In mijn werk heb ik een voorkeur voor barokmuziek, Bach en daaromheen. Dat is muziek die ik begrijp en waarvan ik de schoonheid zie. Daarnaast houd ik ook heel erg van “moderne muziek” met bijzondere klanken en instrumenten zoals bijv. de opera’s van Stockhauzen.

Heb je nog een andere passie naast de muziek?

Ik hou van buitenzijn, heerlijk in onze prachtige omgeving wandelen, om me heen kijken. Maar ook van thuis zijn, zitten met de krant of een goed boek. Een grote hobby heb ik niet, er zijn veel dingen waar ik van geniet!

Plein 38, 1861 JZ Bergen